Wat kost een website laten maken?

Een website laten maken is iets waar geen enkele ondernemer aan ontkomt. Er is bij (startende) ondernemers alleen veel onduidelijkheid over wat een website laten bouwen nu kost. De ene website kost 500 euro, de andere misschien wel 250.000 euro. Een standaard, huis-tuin-en-keuken website heb je inderdaad al vanaf 500 euro. Wil je meer functionaliteiten, of een CMS-systeem? Dan gaat de prijs al weer wat omhoog.

Wat een website precies kost is daarom vooraf niet te bepalen, tenzij je vooraf al direct weet wat je precies wilt. Wij hopen in deze post een goed beeld te schetsen van welke factoren er precies meespelen bij het bepalen van een prijs voor het bouwen van een website.

Het traject van een website laten bouwen

Tijdens het laten maken van een websites zijn er 7 verschillende fasen:

De inventarisatiefase.

Misschien wel de belangrijkste fase van een website laten bouwen is de inventarisatiefase. Wat wil je precies? Het is enorm belangrijk om vooraf bepaalde zaken al duidelijk te hebben.

Website Optimalisatie

Open-Source CMS of maatwerk?

Waarschijnlijk zul je in veel gevallen je website zelf willen bijhouden. Het is dan aan te raden om te kiezen voor een Content Management Systeem. Veel websites worden gebouwd op het WordPress platform. Dit is een open-source, gratis te gebruiken, Content Management Systeem, waarmee je je website zelf kunt bijhouden.

Veel bedrijven kiezen vooraf een template die wordt gevuld. Bij een WordPress template website dien je rekening te houden met € 500 – € 1.000 budget.

Een op maat gemaakte WordPress website heb je al tussen de € 1.500 – € 3.000, afhankelijk van de functionaliteiten.

In 80% van de gevallen is WordPress voldoende om aan al je eisen en wensen te kunnen voldoen. Wil je echter een webshop met 8.000 producten, 16 productvariaties en wil je dat deze webshop is aangesloten op zowel je kassa- als voorraadsysteem? Dan is het misschien verstandiger om te kiezen voor E-commerce platform Magento. Bij het laten bouwen van een Magento Webshop dien je rekening te houden met een uitgave van minimaal € 5.000 – € 7.000.

De laatste optie is om te kiezen voor maatwerk. Voor veel MKB’ers is dit een erg dure oplossing, omdat het zelden meerwaarde biedt ten opzichte van een Open-Source CMS systeem.

De functionaliteiten van je website

Wat wil je precies met je website bereiken? En nog veel belangrijker: Wat moet je bezoeker kunnen doen op je website? Wanneer je een website wilt laten bouwen is het verstandig hier van tevoren al over na te denken.

Wil je dat een bezoeker een offerte aan kan vragen op je website? Wil je dat je bezoekers cursussen kunnen boeken via je website? Allemaal functionaliteiten waar je dus vooraf over na moet denken. Denk daarom alle mogelijke scenarios alvast uit en zet ze op papier.

De content op je website

Heb je al nagedacht over de teksten en afbeeldingen op je website? Vooraf is het goed om te weten wie er verantwoordelijk is voor zowel het verzorgen als het vullen van deze content op de website die je laat bouwen. Wil je een tekstschrijver inhuren? Dan betaal je hier uiteraard ook extra voor, evenals het inzetten van een fotograaf voor foto’s op je website.

De ontwerpfase.

Goed, we weten nu precies wat je wilt. Nog veel belangrijker: We weten precies wat je bezoeker moet kunnen op je website. Het is tijd om door te gaan naar de volgende fase van het traject, de ontwerpfase.

Huisstijl

Heb je al een huisstijl? Top! Dan kunnen we deze huisstijl gebruiken als basis voor een ontwerp van je website. Denk hierbij aan typografie, kleurgebruik en het gebruik van complementaire kleuren.

Heb je nog geen huisstijl? Dan kun je natuurlijk een huisstijl laten ontwerpen. Realiseer je wel dat dit een apart traject is, wat idealiter vóór het bouwen van een website komt.

Desktop en mobiel

Een bezoeker gedraagt zich op een desktopmachine heel anders dan op een mobiel apparaat. Waarom zou je voor beide devices dan dezelfde soort content en pagina’s neerzetten? Misschien wil je wel een heel andere SEA-landingpage op mobiel dan op desktop. Dit zijn uiteraard zaken die meespelen in het budget voor je website.

Zorg dat je zulke zaken duidelijk hebt voor aanvang van het project en laat je hier uitgebreid over adviseren.

Wireframe / Low fidelity design

Vaak is de eerste stap van het ontwerpproces het opzetten van een wireframe, ook wel een low fidelity design genoemd. In dit wireframe schetsen wij alle ‘blokken’ die op de website moeten komen voor je uit, zodat we de structuur van de website alvast kunnen opzetten.

Een website wireframe

Visual Design

Wanneer de wireframes zijn goedgekeurd is het tijd voor het echte werk: Het Visual Design van je nieuwe website. In deze fase van het ontwerpproces begint de website echt zijn uiteindelijke vormen aan te nemen. Wij plaatsen de foto’s en teksten in de schets, geven alle elementen vorm en zorgen voor de juiste kleurstellingen.

De bouwfase.

Zijn alle pagina’s akkoord qua ontwerp en invulling? Dan kunnen we er nu een echte website van gaan maken! In de volgende fase, de bouwfase, zullen wij het ontwerp omzetten tot een functionele website met eventueel een WordPress- of ander CMS-systeem achter de website.

Hosting

Je nieuwe website dient natuurlijk ergens ‘gehost’ te worden. Ook hosting kun je zo duur maken als je zelf wilt. Een normaal hostingpakket zal je rond de €10 – €15 per maand kosten. Verwacht je extreem veel bezoekers, of wil je alle zaken rondom hosting zelf kunnen regelen? Dan is het vaak aan te raden om voor een VPS te kiezen, dit zal rond de €30,- per maand kosten.

Beveiliging

Om klantdata (al is het maar data uit een contactformulier) te verzamelen, ben je verplicht om een beveiligde verbinding te hebben. Een zogenoemd SSL-certificaat zorgt daarnaast voor vertrouwen bij je bezoeker en is inmiddels door Google zelfs verplicht gesteld. Denk goed na over het soort SSL certificaat dat je wilt.

Er zijn generieke SSL-certificaten, deze heb je al vanaf € 10,- per jaar, maar ook organisatie gebonden SSL-certificaten, deze zullen rond de € 100,- per jaar kosten. Laat je hier goed over voorlichten bij het bouwen van een website.

Uitleg CMS systeem

Heb je al eerder met WordPress gewerkt? Dan zul je in veel gevallen direct snappen hoe je zelf je nieuwe website kunt gaan onderhouden. Is dit de eerste keer dat je met WordPress of een ander CMS-systeem werkt? Dan zul je wat uitleg nodig hebben.

Veel bureau’s verwerken de uitleg en instructies van het CMS-systeem al in de totaalprijs, het is echter altijd verstandig hier vooraf afspraken over te maken om eventuele onduidelijkheden achteraf te voorkomen.

De testfase.

Je nieuwe website is nu ontworpen, gebouwd en ingevuld. Kortom: Je bent klaar om live te gaan, toch? Nee. Nadat de website klaar is, dient er altijd een uitgebreide ‘Quality Assurance’ uitgevoerd te worden. In deze QA wordt de website van binnen en van buiten getest op meerdere browsers en meerdere devices. Zo weet je vooral zeker dat je website goed kan presteren onder alle omstandigheden.

Testbestellingen plaatsen

Heb je een webshop laten bouwen? Dan zorgt de bouwpartij altijd voor een aantal testbestellingen. Zo ben je er zeker van dat een koppeling met iDeal bijvoorbeeld werkt, dat je PostNL labels goed uit de printer komen gerold en dat alles dus 100% zeker werkt.

De lanceerfase.

Houston, we have lift-off! De champagne staat klaar, je website kan live! De finish van het project komt nu eindelijk in zicht. Of dacht je soms dat je al klaar was?

Om zeker te weten dat de QA goed is verlopen zullen wij de data de eerste weken na lancering nauwlettend in de gaten houden op eventuele afwijkingen.

De lancering van je website is slechts het begin
Wil je echt het meeste uit je website halen? Dan is de livegang van je nieuwe website slechts het begin van een heel nieuw traject. Om continu te zorgen dat de conversie van je website omhoog gaat, dien je de website ook continu te verbeteren. Dit kan door aan te sturen op een continue verbetering van de doelen die al eerder op deze pagina zijn benoemd.

De meetfase.

Na livegang is het tijd om te controleren of alle doelen die in het meetplan zijn opgesteld ook daadwerkelijk naar behoren functioneren. Daarnaast is het ook de periode waarin het meetplan nog eens kritisch onder de loep wordt genomen op basis van de data die er binnenkomt.

Zoals hierboven al aangegeven is de lancering van je website of webshop eigenlijk pas het begin. Wil je meer uit je website of webshop halen dan je hiervoor deed? Dan is het erg aan te raden om na livegang te starten met website optimalisatie.

Conclusie.

Zoals in het begin van deze pagina al aangegeven: Het is erg lastig om vooraf te bepalen wat het laten bouwen van een website kost. Wij hopen je in dit overzicht een transparant inzicht in de opbouw van de kosten van een website te hebben gegeven.

Wil je meer specifieke informatie over de prijs van het laten bouwen van een website door ons? Stuur ons dan een vrijblijvende aanvraag, wij zorgen dan voor een overzichtelijke kostenspecificatie voor jouw project.

  Comments are closed

  Hierom kies je voor Medialoods

  Wij helpen jou om het maximale uit je online business te halen. Niet alleen door het maken van een mooie website, maar door op een data-gedreven manier naar je online marketing te kijken. Hierdoor helpen we jou je marketing doelen te bereiken en je omzet te verhogen.
  • Klanten geven ons een 10
  • Meerdere expertises binnen 1 agency
  • Data- en customer driven
  • Flexibele en schaalbare diensten

  Samen online resultaat halen?

  Medialoods logo
  Medialoods is een full-service online marketing bureau in Bodegraven. Dit houdt in dat wij je in deze regio in alle online marketing disciplines kunnen ondersteunen.

  Over ons

  Penningkruid 73
  2412AM, Bodegraven
  info@medialoods.com

  Jouw online resultaat naar het volgende niveau?

  • Klanten geven ons een 10
  • Meerdere expertises binnen 1 agency
  • Data- en customer driven
  • Flexibele en schaalbare diensten