Waarom is WordPress zo populair als cms-systeem?.

Waarom is WordPress zo populair als cms-systeem?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

WordPress, het populairste CMS-systeem, maar waarom?

WordPress is inmiddels al een tijdje het meestgebruikte cms-systeem ter wereld. Sterker nog, volgens de laatste schattingen draait zo’n 59.7% van alle websites met een CMS-systeem wereldwijd op de code van het van oorspronkelijk als blogplatform bedoelde cms-systeem. Dit is 32.7% van alle websites wereldwijd! Zelf bouwen wij de websites van onze klanten ook dikwijls in WordPress. Maar waarom is WordPress eigenlijk zo populair?

De voordelen van WordPress

WordPress is niet voor niets zo populair onder zijn gebruikers. Veel ondernemers zullen daarom ook een website laten bouwen in WordPress. In dit artikel zullen wij wat dieper ingaan op de voor- en natuurlijk ook nadelen van het gebruiken van WordPress als CMS-systeem.

WordPress is open source

WordPress is een zogeheten ‘open source blogplatform‘. Het is dus, in tegenstelling tot betaalde of premium CMS-systemen, gratis om te gebruiken. Daarnaast kunnen webdevelopers zelf (onbetaald) meebouwen aan nieuwe functionaliteiten binnen WordPress, wat zorgt voor een continue verbetering van het systeem.

Waarom is Wordpress zo populair als cms-systeem? 1
WordPress is open source en dus volledig gratis te gebruiken.

Er zijn enorm veel WordPress thema’s

Er zijn voor WordPress ontelbare thema’s te downloaden. Dit houdt in dat je vaak al een bepaalde stijl voor je website kunt kiezen die jij graag zou willen hebben. Er zijn zowel gratis als betaalde thema’s te krijgen voor WordPress. Het nadeel aan deze thema’s is wel dat je vaak van externe developers afhankelijk bent bij updates van WordPress zelf of updates aan het WordPress thema.

Zoekmachinevriendelijk

WordPress is van zichzelf al behoorlijk zoekmachine vriendelijk opgezet. Met enkele plugins (zoals Yoast for WordPress) weet je zeker dat je op SEO-gebied helemaal goed zit. Out of the box werken Yoast en WordPress al erg goed samen, maar met enkele tweaks kun je gegarandeerd de concurrentie aangaan met je concurrentie op pagina 1 ;).

Wordpress SEO Yoast
Yoast is een van de beste zoekmachine optimalisatie plugins voor WordPress

Plugins / Extensies

Extra functionaliteiten in WordPress kun je activeren door middel van het installeren van plugins. Omdat WordPress inmiddels het populairste cms-systeem is, zijn er ook talloze plugins beschikbaar, voor diverse doeleinden. Zo kun je met Woocommerce de basis leggen voor een webshop die draait op het WordPress systeem, en is Contactform 7 een veelgebruikte plugin om contactformulieren mee te bouwen.

Updates / Support

Er zijn enorm veel webdevelopers actief in de WordPress-community. Hierdoor worden er regelmatig updates doorgevoerd aan het systeem. Denk hierbij aan security of usability verbeteringen die het systeem nog beter maken voor jou als gebruiker.

In de WordPress community staan developers voor elkaar klaar om elkaar te helpen. Hierdoor is het vaak makkelijk om support te vinden, mocht er iets niet (optimaal) werken aan je website.

Geschikt voor maatwerk

Doordat WordPress in de basis heel simpel is ontworpen, is het platform ook uiterst geschikt voor maatwerk. Zo kunnen wij door middel van koppelingen data direct doorsturen naar bijvoorbeeld een CRM systeem, je e-mailmarketingtool, Google Ads of Facebook Ads. Door het gebruik van Custom Fields en Custom Post Types kun je het zo gek niet bedenken of het kan gebouwd worden.

De nadelen van WordPress

Zoals een wijze voetballer met rugnummer 14 ooit al zei: “Elk voordeel heb z’n nadeel“. Zo ook bij het gebruik van WordPress als CMS-systeem. WordPress is oorspronkelijk bedoeld als blogplatform. Hierdoor kent het CMS systeem een behoorlijke codebase met functionaliteiten die veel mensen niet zullen gebruiken.

De oplossing die wij hiervoor hebben is dat wij altijd een custom ‘Lightweight WordPress installatie’ uitvoeren voor onze klanten. Dit houdt in dat wij enkel de WordPress CMS-basis gebruiken en de rest op maak ontwerpen en bouwen voor onze klanten.

Dit komt niet alleen de laadtijd van de pagina’s ten goeden maar ook de algemene gebruikerssnelheid van het CMS-systeem.

Conclusie.

Voor 80% van onze klanten is WordPress de perfecte tool als CMS-systeem. Bijna alles is mogelijk met het systeem en klanten zijn er enorm tevreden over.

Hoewel er heel veel voordelen aan het gebruik van WordPress zitten is het natuurlijk altijd goed om te kijken naar alternatieven tijdens de conceptfase van een website-traject. Hierdoor weet je zeker dat WordPress ook voor jou de beste keuze is.